En sjældenhed: Mød en kvindelig chaufførlærling

29.03.21  ATL  NYHEDER

Skrevet af: 
Cecilie Bjørk Thomsen

 

29.03.21  ATL  NYHEDER

En sjældenhed: Mød en kvindelig chaufførlærling

Kun to procent af godschaufførerne er kvinder, og det er alt for få, mener ATL. SPF-Danmark har gjort noget ved det. Inden for det seneste år har virksomheden ansat 4 kvindelige chauffører. Den ene er lærling Pia Christiansen.

Den 8. februar i år begyndte Pia Christiansen som transportlærling hos SPF-Danmark i Vejen.

Hun var egentlig i gang med en uddannelse som mekaniker. Og hun vidste ikke, at hun kunne tage en uddannelse inden for transportbranchen, før hendes vejleder fortalte hende, at det var en mulighed:

   - Så meldte vi mig bare direkte ind på skolen. Nu har jeg taget grundforløbet, og så fandt jeg en lærerplads her hos SPF-Danmark, fortæller Pia Christiansen, der er 22 år og fra Give.

Den nystartede chaufførlærling har altid ønsket at arbejde i en branche, som er mandsdomineret.

Jeg har altid gerne ville være inde for et mandefag, fordi jeg gerne vil vise kvinder, at vi kan sgu’ lige så meget som mænd. Det handler bare om at sætte sig det i hovedet og så gøre detsiger Pia Christiansen.

Det handler for hende om at have den rette indstilling og vise, at hun kan klare arbejdet lige så godt som mændene. Hun oplever indtil videre, at der er gensidig respekt, ros og positiv respons på hendes arbejde.

   - Når vi kommer kørende, får vi nogle blikke, fordi der sidder en kvinde i så stor en lastbil, men vi får også ros for det, vi gør. Vi får at vide, at vi gør et godt stykke arbejde, og at vi har styr på vores ting. Så jeg får positiv respons, siger hun.

Pia Christiansen har ikke oplevet udfordringer ved at være kvinde i branchen. Mænd og kvinder har forskellig fysik, men det betyder bare, at det er andre metoder, som skal til for at udføre arbejdet.

Hun er glad for at køre svinetransport. Det har bekymret hende at læse i medierne om de store bøder til chaufførerne på svinetransporter, men hun er rigtig glad for branchen og oplever en stor rygdækning fra SPF-Danmark og kollegaerne, som hun altid kan ringe til og spørge om råd. Det handler for hende om at være ekstra grundig i sit arbejde, når man har med dyr at gøre.

   - Det handler bare om at gøre det ordentligt første gang. Hellere tage 10 minutter ekstra med at vaske og se dyrene an end at skulle have en kæmpe bøde i nakken bagefter, siger Pia Christiansen.

Chaufførlærlingen er selv rigtig glad for dyr, og hun har fokus på at sikre sig, at grisene, hun transporterer, er i god stand.

I fremtiden forestiller hun sig, at hun også kører særtransporter.

   - Det kunne være mega fedt som kvinde at sidde i en lastbil, hvor der er så mange tons bagpå og vise – det kan jeg sgu, siger hun.

Pia Christiansen mangler nu at komme i gang med sit hovedforløb og tage det store kørekort. Det er endelig blevet muligt for transportlærlinge efter, at certifikatkurserne har været lukket i nogle måneder. Læs mere om dette her.